Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.
Olin hiljattain työmatkalla Intiassa tutustumassa paikalliseen tapaan toteuttaa kiropraktiikkaa. Koska Intia on kuitenkin tunnetumpi ennen kaikkea Ayuerveda hoidoistaan, päätin tarttua tilaisuuteen ja kokeilla myös kyseistä hoitomuotoa.
Ayuerveda tarkoittaa elämän tiedettä. Hoito juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse Intiaan. Vanhimmat tekstit jotka Ayuervedan mainitsevat ovat peräti 3000 vuotta vanhoja. Nämä tekstit antavat ohjeita terveyden saavuttamiseen ja ylläpitämiseen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Hmmm.. Kuulostaa samoilta tavoitteilta kuin eräässä toisessa hoitomuodossa.
Goalla, missä minä seikkailen, tuntuu olevan Ayuerveda hoitoloita lähes joka nurkalla. Eräs hoitola mainostaa palveluaan sloganilla ”Lonely Planet suosittelee”. Koska olen kuitenkin sen verran seikkailuhenkinen (lue: omapäinen) niin päätän kokeilla jotakin toista paikkaa. Sopiva tilaisuus tuleekin vastaan Mandrem Beachilla, joka on hyvin rauhallinen ja unelias rantakaistale pohjoisella Goalla.
Kun löntystelen paahtavassa helteessä pitkin keskusraittia, osuvat silmäni Amrutha Spa Ayuerveda hoitolan kylttiin. Hoitola näyttää vielä ulospäin varsin siistiltä muutoin hiukan nuhjuisessa katukuvassa. Kyseltyäni vastaanotosta alustavia lisätietoja aukioloajoista ja hoitojen luonteesta, olen tehnyt päätökseni.
Kun ilta hiukan viilentää hikistä iltapäivää, saavun uudelleen paikalle ja aloitan urakkani tavaamalla läpi erikoisella intian englannilla kirjoitettua hinnastoa. Yritän kysellä receptionistilta suositusta mikä on hyvä tapa aloittaa tutustuminen Ayuerveda kulttuuriin. Tästä suunnasta ei juuri apua löydy, joten alan arpomaan hoitoa jonka valitsisin. Jokaisen hoidon yhteydessä on kerrottu listaa vaivoista joihin saisin apua. Esimerkiksi ”Thala Pothicill” hoidon kohdalla on seuraavanlainen kuvaus: ”Treatment for Lunacy & mudness mental stress & tension, over anxity & conscience insomnia etc”. Koska en mielestäni kärsi isommin hulluudesta enkä ole erityisen mutainenkaan, päätän jättää tämän hoidon väliin. ”Nassyam”-hoito taas tehtäisiin sierainten kautta, mikä ei kuulosta erityisen rentouttavalta, joten sekin taitaa jäädä väliin.
Lopulta päätän kokeilla ”Sirodhara” hoitoa joka kuvan perusteella näyttää suhteellisen turvalliselta. Tätä hoitoa kuvataan seuraavasti: ”Sirodhara is the best treatment is gives relief insomnia, diabetics, stress tention, skin disease, urinary problems etc.” Onnekseni en kärsi myöskään näistä vaivoista mutta minulle vakuutetaan että hoito on tehokasta myös ennaltaehkäisevänä. Mahtavaa! Koska olen päivän ensimmäinen asiakas, saan samaan hintaan myös kuuluisan intialaisen päähieronnan.
Astuessani sisään hoitolan puolelle, minulle tuodaan muovituoli johon minut istutetaan. Olen hiukan ihmeissäni koska tuoli on sijoitettu suoraan eteishalliin mutta kai se kuuluu asiaan. Päähierojani, joka näyttää aivan viiksekkäältä merimieheltä, alkaa hiukan kovakouraisesti möyhiä kalloani roiskauttaen aina välillä lisää hierontaöljyä päänahkaani. Juuri kun oloni hiukan rentoutuu, hierojan puhelin pärähtää soimaan korvani juuressa saaden korvani soimaan. Hieronta keskeytyy muutamaksi minuutiksi kun hierojani käy kovaäänisen keskustelun jonkun kanssa. Sen jälkeen hän palaa ja aloittaa rummutuksen päähäni ilmoittaen hieronnan olevan ohi. Nyt olisi Sirodharan vuoro.
Tällä kertaa pääsen makaamaan selälleni hiukan nuhjuisen näköiselle hierontapöydälle. Toinen merimiehen näköinen miekkonen alkaa sekoitella öljyä pataan ja viittoilee minua sulkemaan silmäni. Mietin mielessäni mihin olenkaan joutunut ja aavistuksen levottomin mielin suljen silmäni. Hoito alkaa kun otsalleni valutetaan lämmintä öljyä. Se tuntuu itse asiassa varsin miellyttävältä ja uhkakuvat kiehuvasta öljystä alkavat pikkuhiljaa haihtua. Alan rentoutua ja odotan mitä hoidossa tapahtuu seuraavaksi. Hoito jatkuu kun otsalleni valutetaan lisää lämmintä öljyä. Lopuksi hoito päätetään kun otsalleni valutetaan lämmintä öljyä. Tässä vaiheessa mietin ovatkohan hoidot jotenkin standardoituja vai eikö hoitaja vain muista mitä seuraavaksi piti tehdä. Olisiko sittenkin pitänyt kuunnella Lonely Planetia..
Kun astun ulos hoitohuoneesta, hoitaja viimeistelee työn ripottelemalla jotakin jauhetta josta en saa mitään selvää hiuksiini ja hankaamalla sitä vimmatulla raivolla päänahkaani. Hän antaa evästyksen että tunnin päästä hiukset pitää pestä lämpimällä vedellä.
Päähieronnan ja Sirodharan aikana pääni on uitettu ainakin tankillisessa öljyä ja hiukseni ovat kuin nippu tönkkösuolattuja muikkuja. Odotettuani kuuliaisesti tunnin pääsen viimeinkin suihkuun. Mikä miellyttävä yllätys – ei lämmintä vettä. No, Intian hikisen nihkeässä ilmastossa puhtaus onkin vain suhteellinen käsite.
Vauvan koliikki on jo pitkään saanut vanhemmat tuskastumaan. Koliikkia esiintyy jopa 21%:lla vauvoista ja koliikki on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vanhemmat kääntyvät lääkärin puoleen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka koliikin tarkka syy on edelleen epäselvä ja monet eri tekijät saattavat vaikuttaa siihen, tutkimukset viittaavat siihen, että koliikki saattaa liittyä vauvan kehon toimintaan, erityisesti yläkaularangan alueella.
Tästä tekstistä löydät tietoa koliikista uudenlaisesta näkökulmasta ja opit myös laajemmin vauvan epämukavuuksien syistä ja hoitamisesta.
Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.
ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.
Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman?
Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.
Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.