Lasten Kiropraktiikka
”Mitä, voiko lapsiakin hoitaa?” on monen innostunut reaktio kun kerron työstäni ja sen monipuolisuudesta. Kyllä, lapsia voi ja kannattaa ehdottomasti hoitaa! Moni ei tule ajatelleeksi, että vauvoilla ja lapsilla on samat lihakset ja nivelet kuin aikuisillakin, ja heillekin saattaa tulla tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.
Minkä ikäisen voi tuoda kiropraktikon hoitoon?
Vauvan voi tuoda periaatteessa suoraan laitokseltakin hoitoon jos ongelmat ovat suuria ja haittaavat mm. imetystä ja vauvan oloa merkittävästi. Suosittelen kuitenkin että vauva olisi 3 viikkoa tai vanhempi, tällöin sekä äiti että vauva ovat saaneet hieman toipua synnytyksestä ja perhe osaa kertoa ongelmista tarkemmin. Yläikärajaa ei ole, 100-vuotiaatkin ovat tervetulleita, mutta se on jo toisen kirjoituksen aihe.
No mutta mitä vaivoja niillä lapsilla sitten hoidetaan?
Alla olen listannut yleisimpiä oireita ja ongelmia joiden takia vanhemmat hakeutuvat lastensa kanssa kiropraktikon vastaanotolle:
Vauvat ja taaperot:
- Epäsymmetriset liikkeet; esimerkiksi vauva saattaa katsoa enemmän toiseen suuntaan, tai pitää päätään kallellaan toiseen suuntaan. Koko keho saattaa myös kiertyä enemmän tähän suuntaan. Vanhemmat kertovat että vauva ”ei tykkää katsoa oikealle”.
- Asentorajoitteet; vauva ei esimerkiksi viihdy ollenkaan selällään, vaan alkaa itkeä tai ojennella selkäänsä. Monesti vanhemmat kokevat että vauva rauhoittuu vain pystyasennossa.
- Imetyksessä on vaikeuksia, joko imutekniikka on huono tai imetysasennot eivät onnistu.
- Lapsi on erityisen itkuinen, ahdistunut tai ärtynyt ilman selkeää syytä.
- Univaikeudet; joko nukkuminen ei onnistu kuin tietyssä asennossa, tai nukkuminen ylipäätään on vaikeaa ja rauhatonta.
- Kehitysviiveet; vauvan motoriset taidot eivät kehity neuvolan aikataulussa, tai ne kehittyvät epäsymmetrisesti. Tärkeitä kehitysvaiheita saattaa jäädä väliin, tai lapsi ei suostu tekemään jotain vaikka osaisi. Muutamia yleisimpiä ovat mm. vain toiselta kyljeltä kääntyminen, toisen käden suosiminen, ja konttaamisen viivästyminen. Taapero saattaa osata seistä hyvin, mutta ei halua ottaa kävelyaskeleita vaan käyttää vaihtoehtoista tapaa, esimerkiksi konttaus/käsillä eteenpäin vetäminen/polvikävely/varpailla kävely.
-Ruoansulatusongelmat; ummetus, refluksi tai ilmavaivat.
Kaikki nämä vaivat liittyvät tavalla tai toisella tuki- ja liikuntaelimistöön.
Mistä tällaiset oireet voivat johtua? Mikä ongelmat aiheuttaa?
Jokaisen lapsen keho, geenit ja ympäristö on yksilöllinen, ja ongelmien syyt myös yksilöllisiä. Tässä kuitenkin yleisimpiä syitä:
- Raskaus; jokainen vauva viettää viimeiset kuukautensa kohdussa pienessä tilassa, tiiviisti sikiöasennossa. Jos vauva on iso, tila saattaa olla vielä ahtaampi. Huono asento kohdussa vaikuttaa myös.
- Synnytys; Täysin normaali, hyvin mennyt synnytys on silti suuri suoritus sekä vauvan että äidin keholle. Moni ei tiedä, että myös vauvan keho tekee aktiivisesti töitä työntäen itseään synnytyskanavan läpi. Jos synnytys on alkanut käynnistyksellä, supistukset ja ponnistukset ovat monesti paljon voimakkaampia kuin itsestään alkaneessa synnytyksessä, ja kohdistuvat tällöin voimakkaammin myös vauvan kehoon. Pitkittynyt synnytys väsyttää sekä vauvaa että äitiä. Lisäksi muut avustukset, kuten imukuppi tai keisarinleikkaus tekevät synnytyksestä vauvalle fyysisesti rankemman. Jokainen tietää, että maratonin jälkeen lepo ja kehonhuolto on tärkeää. Synnytystä voisi verrata vähintään kolmen päivän maratoniin. Maaliin päästyä fiilis on mitä parhain, mutta fyysinen huolto ehdottomasti paikallaan.
- Kireä huuli- ja kielijänne; Kielen alla on kalvoista sidekudosta, joka on osa kielen normaalia rakennetta. Tämä sidekudos voi kuitenkin olla liian kireää, jolloin se estää kieltä toimimasta normaalisti. Kireys saattaa vaikeuttaa imetystä, kiinteän ruoan nielemistä tai myöhemmin puhumista. Voit mielenkiinnosta kokeilla miten juominen ja nieleminen onnistuu jos pidät kieltä tiukasti suun pohjalla. Jos kieli ei pääse toimimaan normaalisti, vauva käyttää ikeniään ja huuliaan saadakseen maitoa, joka saattaa johtaa purulihasten ja kaulan/niskan jumiutumiseen. Imetys voi olla kivuliasta äidille, ja vauva nielee imiessään paljon ilmaa joka johtaa ilmavaivoihin. Selkeisiin tapauksiin auttaa kielijänteen leikkaus, joka on erikoislääkärin tekemä pieni ja nopea paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide. Leikkauksen jälkeen kannattaa hoitaa väärästä imutekniikasta syntyneet jumit.
- Loukkaantumiset; Pienet lapset telovat itseään jatkuvasti, eikä jokaisesta kaatumisesta tarvitse huolestua. Jos lapsi kuitenkin selkeästi aristaa jotain kohtaa, tai ei liiku samalla lailla kuin ennen, kannattaa ensin sulkea murtumat pois, ja sen jälkeen tuoda lapsi kiropraktikolle tutkittavaksi. Vanhemmalle lapselle saattaa tulla urheiluvammoja samalla lailla kuin aikuisellekin.
- Liikkumattomuus; Koulussa pienten lasten odotetaan istuvan paikallaan monta tuntia päivässä. Lapsen keho tarvitsee kuitenkin paljon monipuolista liikuntaa kehittyäkseen, ja liika paikallaan olo yhdistettynä huonoon ryhtiin saattaa aiheuttaa ongelmia joihin löytyy apu kiropraktikon vastaanotolta.
Montako kertaa tarvitaan hyviin tuloksiin ja onko hoidolla sivuoireita?
On mahdotonta sanoa etukäteen montako hoitokertaa tarvitaan. Suurin osa käy 2-6 kertaa, yleensä muutaman kerran tiheämmällä välillä, jonka jälkeen harvennetaan hoitoväliä tai varataan tarkistusaika kuukauden parin päähän. Yleensä mitä suurempia ongelmia, sitä useampi hoitokerta.
Sivuoireet ovat samanlaisia kuin aikuisillakin käsittelyn jälkeen, ne vain ilmenevät hieman eri tavalla. Lasta saattaa väsyttää, osa nukkuu loppupäivän tavallista enemmän ja osalla saattaa olla tavallista lyhyempi pinna. Lepo ja runsas juominen toimivat ohjeina myös lapsille. Kaikki eivät sivuoireita myöskään saa.
Kun epämukavat jumit hoidon aikana helpottuvat ja lapsi rentoutuu, aktivoituu parasympaattinen hermosto, mikä saattaa johtaa siihen että vatsa toimii paremmin. Tästä on yleensä paljon iloa jos vauva kärsii ummetuksesta!
Jos lapsesi on juuri saanut rokotteen tai on flunssassa, odotathan 3-4 päivää ennen hoitoon tulemista.
Mitä kiropraktikon vastaanotolla tapahtuu?
Ensin käydään lapsen historia läpi synnytyksestä tähän hetkeen, ja keskustellaan ongelmista joiden takia lapsi on tuotu hoitoon. Kiropraktikko kyselee lisäkysymyksiä saadakseen kattavan kuvan ongelman laadusta ja mahdollisista syistä. Tämän jälkeen lapsen iästä riippuen lapsi tutkitaan joko hoitopöydällä, lattialla tai vanhemman sylissä. Jos imetyksessä tai kävelyssä on ongelmia, tutkitaan myös nämä. Tämän jälkeen aloitetaan hoito.
Hoitotekniikoita on paljon erilaisia, ja ne suhteutetaan aina lapsen ikään ja tilanteeseen. Alussa saatetaan muutama minuutti leikkiä jos lapsi on kovin ujo tai vierastaa. Kiropraktikko käsittelee lapsen niveliä ja lihaksia hyvin hellin menetelmin lapsen jaksamisen mukaisesti. Imetysongelmissa tutkitaan myös suu ja sen toiminta. Pienten lasten niveliä ei manipuloida, eli arkikielellä naksautella, vaan hoito on hellavaraista mobilisointia ja kireyksien purkamista.
Lopuksi kiropraktikko antaa tarvittaessa ohjeita arjessa tehtäviin muutoksiin sekä harjoituksia jotka edesauttavat toipumista.
Miten voin varata ajan? Paljonko maksaa?
Voit varata ajan lapsellesi tästä:
Ensimmäinen kerta on 80e ja kestää 45 min.
Jatkokäynnit ovat 70e ja kestävät 30min.
Voit myös soittaa numeroon 0505388808 tai laittaa viestiä osoitteeseen Marianna@viavital.fi jos sinulla heräsi kysymyksiä.
Kiropraktikko Marianna Heikkinen Bsc Msc
Marianna on suorittanut kiropraktikon 5-vuotisen koulutuksen valmistuen 2016 Bournemouthin yliopistosta Englannissa. Hänellä on laajasti lisäkoulutusta lasten ja raskaanaolevien hoidosta. Opiskelujen yhteydessä Marianna toimi kiropraktikkona Bournemouthin imetysklinikalla sekä on myöhemmin suorittanut Maailman Terveysjärjestön WHO:n imetysohjaajakoulutuksen.
Vauvan koliikki on jo pitkään saanut vanhemmat tuskastumaan. Koliikkia esiintyy jopa 21%:lla vauvoista ja koliikki on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vanhemmat kääntyvät lääkärin puoleen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka koliikin tarkka syy on edelleen epäselvä ja monet eri tekijät saattavat vaikuttaa siihen, tutkimukset viittaavat siihen, että koliikki saattaa liittyä vauvan kehon toimintaan, erityisesti yläkaularangan alueella.
Tästä tekstistä löydät tietoa koliikista uudenlaisesta näkökulmasta ja opit myös laajemmin vauvan epämukavuuksien syistä ja hoitamisesta.
Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Jokaisen meistä täytyy hengittää elääksemme. Hengittämisen kuuluisi olla vaivatonta ja tapahtua ilman että siihen tarvitsee kiinnittää huomiota. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tutustu kiropraktikkomme Jasminin blogikirjoitukseen ja siihen miten kiropraktiikka voi auttaa sinua hengittämään vaivattomammin ja sen myötä keventämään päivittäistä olemistasi.
Tässä blogikirjoituksessa ViaVitalin kiropraktikko Simo Poutanen pohdiskelee omien valintojen vaikutusta omaan sekä lapsen terveyteen.
Mikä on passiivisuuden hinta?
Uusi vuosi koputtaa ovea ja vuosi 2020 tekee tuloaan. Monelle se tarkoittaa uuden vuoden lupauksia sekä uuden, usein terveellisemmän, elämäntyylin aloittamista.
Terveellisemmät elämäntavat tarkoittavat monille usein myös ruokavalion tarkastelua ja siivoamista.
Tässä kirjoituksessa tarkastellaan ruokavalion vaikutusta terveyteemme.
Ravintoneuvojamme Therese Österlund tarjoaa tiukan ravintopaketin, jolla voit vahvistaa immuniteettiasi. Jos taas olet jo sairastunut, tässä infopakkauksessa löytyvät ohjeet oikeaan ruokavalioon, joka buustaa paranemista.
Lisäksi Therese neuvoo, mitä ravintolisiä kannattaa suosia omassa ruokavaliossaan.
ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.
Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman?
Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.
Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.
’Kuin kävelisi pilven päällä!’
’Ihan kuin joku olisi vetänyt verhot silmien edestä!’
’Aivan kuin joku olisi ottanut repun selästä!’
Nämä ovat hyvin tyypillisiä kommentteja, kun otetaan hiukan epäuskoisena ensimmäisiä varovaisia askelia kiropraktisen hoidon jälkeen.
Selkäkipu on yleinen vaiva, josta kärsii noin neljäsosa aikuisväestöstä tälläkin hetkellä. Tämänkertainen blogikirjoitus käsitteleekin selkäkipua, sen syitä sekä vaikutuksia yhteiskuntaamme. Kirjoitus on julkaistu alunperin laajemmassa jakelussa kiropraktikoiden omalla, kiropraktikot.fi sivustolla:
Mikä tekee jostakin asiasta kiinnostavan ja persoonallisen? Mikä on se tekijä, joka erottaa tietyn asian muista vastaavista?
Vastaus on hyvä tarina.
Tarina ei ole nippu faktoja, jotka vetoavat järkeemme. Tarina on enemmänkin tunteisiimme vetoava selitys olemassaololle, joka maalaa mielikuvia.
Tarina voi olla lyhyt ja ytimekäs tai se voi olla pitkä ja polveileva, mutta se on aina erilainen.
Tämä on ViaVitalin tarina.
Vanhuksille yksikin kompastuminen tai kaatuminen saattaa olla käänteentekevä asia elämässä. Blogissa käsitellään vanhusten hoitoa, ja sitä miksi hoidon tulisi painottua enemmän vammojen ennaltaehkäisyyn, kuin niiden hoitoon. Blogi on luettavissa kokonaisuudessaan kiropraktikot.fi sivustolta alla olevasta linkistä.
Usein asiakkaitteni kanssa toimiessani painotan myös heidän omaa vastuutaan hoitosuunnitelman onnistumisen kannalta. Aktiivisella kehonhuollolla en tarkoita siis pelkästään venyttelyä tai jatkuvaa putkirullan päällä pyörittelyä tai ”heikon” lihaksen voimantason nostamista. Sillä mikäli pelkkä lihasvoima estäisi kipuja, ei vastaanotollani kävisi ollenkaan urheilijoita tai muuten vain voimakkaita ihmisiä.
Terveys arvostetaan usein korkealle, kun listataan itselle tärkeitä asioita. Kun ihminen on aina ollut perusterve, otetaan se kuitenkin usein itsestäänselvyytenä. Terveyttä ajatellaan usein vasta kun se menetetään.
Kiropraktikko Simo Poutanen ViaVitalista oli haastateltavana Radio Novan, Voicen ja Iskelmän verkkosivuilla. Haastattelu julkaistaan nyt blogikirjoituksen muodossa ViaVitalin omilla verkkosivuilla. Aiheet on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä puhutaan miten selkää kannattaa hoitaa, toisessa keskitytään selkäkivun mahdollisiin vaaranmerkkeihin ja kolmannessa neuvotaan mitä kannattaa ottaa huomioon kiropraktikon hoitoon hakeutuessa.
Jokaiselle kiropraktikolle tulee tilanne, kun vastaanottopöydän vieressä istuu ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullut henkilö, joka kysyy klassisen kysymyksen: Kuinka monta kertaa pitää tulla vastaanotolle että tulee terveeksi. Tämä blogikirjoitus pyrkii avaamaan kysymyksen luonnetta.
Kärsitkö sinä tai joku tuttavasi migreenistä? Kun kohtaus tulee, ei pysty keskittymään mihinkään muuhun. Elämä pyörii päänsäryn hallitsemana valoa vältellen ja kohtauksen häviämistä odotellen. Usein särkylääkkeetkään eivät tunnu auttavan. Migreeninehkäisylääkkeillä taas tulokset ovat parhaimmillaankin keskimäärin kohtalaiset. Mikä neuvoksi?
Alaselkäkivut ovat tutkitusti yleisin syy, jonka takia ihmiset hakeutuvat kiropraktikolle. Eri arvioiden mukaan 60–90 prosenttia ihmisistä kärsii alaselkäkivuista jossain elämänsä vaiheessa. Alaselkäkivun aiheuttajia on lukuisia, kivut saattavat aiheutua esimerkiksi lihaksista, nivelistä, luustosta tai nivelten tukirakenteista. Oireet voivat olla myös hermoperäisiä, sisäelinperäisiä tai esimerkiksi vakavan patologian kuten kasvaimen aiheuttamia.
Tammikuu lähenee loppuaan ja sen myötä monen lupaukset uudesta, ja ah niin kunnollisesta elämäntavasta. Joku on ollut tipattomalla, toinen karkkilakossa ja kolmas aloittanut salilla käynnin - neljättä kertaa. Myös lehdet pursuavat ihmedieettejä jotka lupaavat tuloksia hetkessä joita on pitänyt kokeilla.