Tämän blogin aiheissa on asioista, joista syntyy hyvinvoiva elämä. Blogia pitävät Team ViaVitalin jäsenet, yhdessä vierailevien omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Kirjoituksia sekä videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun inspiraatio kohtaa sopivan ajankohdan.
Millaisiin vaivoihin osteopaattisesta hoidosta voi saada apua? Miten osteopaatti lähestyy erilaisia tilanteita? Käyn tässä kirjoituksessa läpi erilaisia tilanteita ja syitä hakeutua osteopaattiseen hoitoon. Jaottelu on karkea ja yksinkertaistettu, mutta voi auttaa hahmottamaan minkälaisissa tilanteissa osteopaatin puoleen on kääntyä.
Todellisuudessa jokainen tilanne on ainutlaatuinen ja syitä on yhtä monta kuin kävijääkin. Jokaisella on oma ainutkertainen menneisyytensä tapoineen, sairauksineen ja sattumuksineen, jotka ovat muovanneet kehosuhdetta ja terveydentilaa omanlaisekseen. Osteopaattista hoitoa lähestytään jokaisen omista yksilöllisistä tarpeista, toiveista ja terveydentilasta käsin.
Jos sinua mietityttää voisiko osteopatiasta olla apua juuri sinun tilanteessasi, kannattaa olla yhteydessä.
Kuormituksen aiheuttamat kivut ja jännitykset
Valtaosa nykyihmisten töistä on sellaisia, joissa on vain rajallinen mahdollisuus liikkua ja vaihdella työasentoa pitkin päivää mielihalujen mukaan. Työn luonteesta ja ammatista riippumatta kehoa on usein käytettävä melko lailla samassa asennossa, monesti vielä jotenkin toispuoleisesti. Ergonomisinkin asento käy raskaaksi, jos siinä viettää pitkiä aikoja paikallaan. Yhdellä alkaa oireilla kädet, yläselkä ja niska, toisella pää ja puremalihakset, kolmannella alaselkä, lantio ja jalat, neljännellä jokin muu paikka. Toisaalta keho kestää huomattavan paljon kuormitusta ja hankalia asentoja, jos kehon tunto on kohdillaan: Mistä tahansa asennosta voi tehdä paremman, jos osaa vapauttaa kehostaan tarpeettomat jännitykset, nojata luisten rakenteiden tukeen, hengittää syvään ja rauhallisesti, ja antaa koko kehon olla mukana liikkeitä tukemassa aktiivisena ja hereillä. Ideaalitilanteessa säännölliset liikuntaharrastukset paitsi nollaavat ajatukset, neutraloivat myös työpäivän aikana kertynyttä yksipuolista rasitusta. Joskus arjessa ei tahdo löytyä riittävästi tilaa palauttaville rutiineille. Tällöin kuormitus pääsee kasaantumaan. Kun yksipuolisen arjen turruttamalla keholla lähtee innostuksen iskiessä harrastamaan, treeni ei välttämättä suju toivotulla tavalla. Jos vartalo on tottunut olemaan pitkiä aikoja kiertyneenä ja kallistuneena johonkin suuntaan, ihminen ei enää aisti asentoaan tai tunne olevansa mutkalla. Kun tähän lisätään lisäpainoa tai lukuisia toistoja, lopputuloksena saattaa liikunnan ilon sijaan olla kipeytynyt olkapää, polvi, muu raajan nivel tai oikutteleva selkä. Koska liikkumisen hyödyt ovat kiistattomat, harrastamisen rajoittaminen ei ole pidemmän päälle järkevää. Jos keho oireilee kuormitustaan kivulla, osteopaattinen hoito lähtee liikkeelle kivun lievityksestä. Tällöin pyritään eliminoimaan esimerkiksi hermoihin kohdistuva ärsytys ja paine.
Oireilevan alueen kudosen on hyvä päästä rentoutumaan, jotta ylimääräinen puristus helpottaa ja alueen aineenvaihdunta pääsee toimimaan normaalisti, mitä voi myös tukea nestekiertoa aktivoivin hoitotekniikoin. Koska mikään kehonosa ei toimi erillään muusta kehosta, on myös tärkeää miten oireileva alue asettuu suhteessa kokonaisuuteen. Kehon tuen kannalta eritysesti jalkojen, lantiorenkaan ja hartiarenkaan suhde toisiinsa on merkityksellinen. Kipuilu saattaa myös häiritä unta ja väsyttää, jolloin hermoston rauhoittaminen edistää palautumista ja kipujen lievittymistä. Yleisesti ottaen, mitä vähemmän aikaa keho on ehtinyt oireilla, sitä nopeammin oireet yleensä myös alkavat helpottaa. Kroonistuneessa kivussa oireet lievittyvät usein asteittain ensimmäisestä hoitokerrasta lähtien, mutta toipuminen voi viedä kokonaisuudessaan enemmän aikaa.
Tapaturmien, loukkaantumisten ja leikkausten jälkitilat
Tapaturman sattuessa vammojen asianmukainen ensihoito lääkärin arviointeineen on tärkeää. Kun vaurion laatu on tiedossa, voidaan arvioida kudosvaurioiden paranemisen ja kuntoutumisen vaatima aika sekä etsiä sopivia keinoja tämän edistämiseen. Loukkaantumisten yhteydessä koko kehon toiminta mukautuu suojatakseen vaurioitunutta kohtaa ja löytääkseen keinot toimia mahdollisimman hyvin vammasta huolimatta. Esim. jalkavammoissa vartalon paino pyrkii asettumaan terveen jalan päällä, käsivammoissa vartalo kiertyy suojaamaan kipeää kättä ja toinen käsi saa hoitaa kaikki askareet.
Auttamaan tarkoitetut kompensaatiot saattavat jännittää kehon ja aiheuttaa jopa enemmän kipua kuin varsinainen vamma-alue. Kompensaatiot saattavat jäädä pitkittyneesti vaikuttamaan kehon käyttöön, vaikka loukkaantumisesta olisikin muuten jo täysin toipunut. Monesti kudosvaurioiden parannuttua vamma-alueelle saattaa jäädä pidemmäksi aikaa liikerajoituksia. Voiman tuotto ja asento- ja liiketunto voivat myös olla heikentyneitä.
Osteopaattisella hoidolla voidaan auttaa normaalien liikelaajuuksien palautumista, aktivoida lihastoimintaketjuja, sekä herkistää asento- ja liiketuntoa. Arpikudoksia on hyvä alkaa hoitaa leikkauksen jälkeen pian haavan umpeuduttua. Vaikka netistä (esim. terveyskylä.fi) löytyy hyvät ohjeet arpien itsehoitoon, arpien omatoiminen käsittely saattaa tuntua hankalalta tai jännittävältä. Arpi saattaa myös olla paikassa jonne on vaikea yltää. Myös vuosikausia vanhojen arpien kiristyksiä voi helpottaa osteopaattisella hoidolla. Joidenkin leikkausten yhteydessä raajan imunestekiertoon voi tulla turvotuksena oireilevaa häiriötä. Osteopatiasta voi saada apua myös turvotuksen vähentämiseen. Tällöin hoidossa käsitellään yleensä nesteen poistumisreitit sekä aktivoidaan hengitystä ja palleaa, jonka tehtävänä on liikuttaa kehon nesteitä.
Ikääntyvän toimintakyvyn ylläpitäminen
Eletty elämä näkyy tavalla tai toiselle jokaisen kehossa ja ajan kuluessa kehon rakenteissa tapahtuu palautumattomia muutoksia. Välillä muutokset aiheuttavat joitain oireita, joskus taas elämä jatkuu melko lailla kivuttomana. Esimerkiksi iän myötä yleistyvät madaltumat lannerangassa voivat asentotottumuksista riippuen aiheuttaa painetta ja puristusta hermoihin. Paremmalla kehon linjautumisella ja kannattelulla hermojen reitit säilyvät vapaampina, eivätkä välttämättä oireile mitenkään. Vaikka välilevyt madaltuisivat ja niveliin tulee kulumaa, se ei tarkoita, ettei niitä voisi tai kannattaisi liikuttaa. Liikelaajuuksista huolehtiminen vaikuttaa suoraan toimintakykyyn, eli arkisiin toimiin ja mahdollisuuksiin liikkua, siis kykyyn itse ylläpitää voimaa, tasapainoa ja luuston tiheyttä, sekä aktivoida hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Osteopaattisessa hoidossa hellävaraisiin nivelkäsittelyihin voidaan yhdistää kehon palautetta kuuntelevaa lihasten ja faskian käsittelyä tai lihasaktivaatiota, jotta ranka ja nivelet pääsevät toimimaan mahdollisimman vapaasti neutraalialueellaan. Hoitoon voi sisältyä myös nestekiertoa ja aineenvaihduntaa tukevaa ja rentouttavaa rytmistä liikettä sekä jännityksiä vähentävää hermoston rauhoittamista. Hoidon suunnitteluun ja etenemiseen vaikuttaa aina sekä ihmisen tarpeet että kokonaisterveydentila.
Kroonisten sairauksien ja monimuotoisten kiputilojen tukena
Osalla kävijöistä on diagnosoitu jokin krooninen sairaus, esimerkiksi astma tai migreeni tai jokin autoimmuunisairaus. Sairauksien asianmukaisen lääketieteellisen hoidon ohessa ihmisiä usein kiinnostaa, voisiko omaa oloa helpottaa vielä jollain muulla tavoin. Astmaatikon oloa voidaan helpottaa huolehtimalla etenkin rintakehän rakenteiden liikkuvuudesta, sekä vähentämällä yläaukeaman ja pallean seudun jännityksiä. Migreenistä kärsivälle on hyväksi vähentää hartioihin, niskaan, kallonpohjaan ja puremalihaksiin kohdistuvaa kuormitusta sekä helpottaa kallon luisten ja kalvoisten rakenteiden jännityksiä. Autoimmuunisairauksien kohdalla on kivun ja mahdollisten liitännäisoireiden lievityksen, kuten närästyksen tai vatsavaivojen, ohessa tärkeää huolehtia stressitason pitämisestä alhaalla, riittävästä levosta ja palautumisesta. Osteopatiasta löytyy apukeinoja tähänkin. Joskus vastaanotolle tulee myös ihmisiä, joiden oireita ja kipuja on tutkittu hyvinkin laajasti, mutta selittävää tekijää ei ole löytynyt. Kivut ja huoli aiheuttavat stressiä, nukkuminen kärsii ja mieli käy matalaksi. Tällöin hoidossa aletaan vähitellen purkamaan vyyhtiä sen mukaan, mikä tarjoutuu hoidettavaksi ja pyritään näin vähä vähältä palauttamaan voimavaroja sieltä mistä niitä on helpoiten saatavissa. Jos hermoston rauhoittuminen helpottaa unta, kipuaistimus saattaa käydä vähemmän intensiivisemmäksi. Tai jos kipua saadaan paikallisesti helpotettua hetkeksi, lepohetki antaa mahdollisuuden palautumiseen ja aistimusten uudelleen järjestäytymiseen. Osteopaatti voi myös auttaa jäsentelemään oirekuvaa sekä tehdä tarvittaessa konsultaatiopyynnön lääkäriin.
Palautuminen, rentoutuminen ja ennaltaehkäisy
Osteopaattiseen hoitoon tuleminen ei välttämättä vaadi kipuja, kolotuksia tai terveysongelmia. Hoitoon voi tulla myös rentoutumaan, palautumaan ja aistimaan ja kuuntelemaan kehoaan. Kehossa voi olla monenlaisia tuntemuksia, jotka eivät normaalissa elämässä ylitä tietoisuuden kynnystä kuin vasta häiritseväksi käydessään. Aistimusten äärelle pysähtyminen voi auttaa hahmottamaan kehoa paremmin ja herkistää kehontietoisuutta, mikä edelleen välittyy tapoihin liikkua ja toimia arjessa. Valta omaan kehoon sekä kyky tehdä hyvinvointia tukevia valintoja lisääntyvät. Moni ennaltaehkäsevästi hoidossa säännöllisesti käyvä on kokenut jossain elämänsä vaiheessa terveytensä suhteen vaikeamman jakson, joka on ikäänkuin pakottanut herkistämään suhdetta omaan kehoon ja voimavaroihin. Tällöin hoito voi toimia huolista irtipäästämisen, palautumisen ja latautumisen hetkenä. Oma lukunsa ovat myös ihmiset, jotka käyvät vastaanotolla viimeistelemässä kuntonsa ennen vaativia koitoksia, kuten urheilukilpailuja ja konsertteja. Tällöin hoidon painopiste voi olla kehon sisäisten yhteyksien ja integriteetin vahvistamisessa, jotta kehon koko potentiaali on käytettävissä parhaalla mahdollisella tavalla.
Sopisiko osteopatia juuri minulle? Jos jokin jäi mietityttämään, kannattaa olla yhteydessä joko viestitse tai puhelimitse, niin keskustellaan osteopatian mahdollisuuksista tilanteessasi.
Osteopaatti Emmi Kaasalainen
Puh. 0505283728
emmi@viavital.fi
Vauvan koliikki on jo pitkään saanut vanhemmat tuskastumaan. Koliikkia esiintyy jopa 21%:lla vauvoista ja koliikki on yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vanhemmat kääntyvät lääkärin puoleen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka koliikin tarkka syy on edelleen epäselvä ja monet eri tekijät saattavat vaikuttaa siihen, tutkimukset viittaavat siihen, että koliikki saattaa liittyä vauvan kehon toimintaan, erityisesti yläkaularangan alueella.
Tästä tekstistä löydät tietoa koliikista uudenlaisesta näkökulmasta ja opit myös laajemmin vauvan epämukavuuksien syistä ja hoitamisesta.
Tunnistatko itsesi aktiiviseksi liikkujaksi? Voitko sanoa harrastavasti liikuntaa säännöllisesti? Mitä oikein tarkoittaa aktiiviliikkuja tai säännöllinen liikkuminen? Onko niille määritelmää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 18–65 –vuotiaille kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa 1h15min viikossa. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja koordinaatiota ylläpitävää liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Onko sinulla joskus ollut jäykkä olo ja tuntuu kuin liikkuvuutesi ei riitä? Tällainen olo saattaa tulla kesken päivän askareiden tai urheilusuorituksen yhteydessä. Liikkuvuus tarkoittaa nivelten liikelaajuutta. Se on moniulotteinen konsepti ja on tärkeää ottaa huomioon kuinka esimerkiksi notkeus ja venyvyys ja stabiliteetti vaikuttavat liikkuvuuteesi. Liikkuvuudessakin on hyvä muistaa kultainen keskitie, koska liiallinen jäykkyys ja yliliikkuvuus voivat kummatkin aiheuttaa kiputiloja ja toimintakyvyn heikkenemistä.
ViaVitalin kiropraktikko Ilari Peltomäki on itse aktiivinen golfari ja tietää millaisia vaivoja pelaajille voi tulla.
Mutta tiesitkö että kiropraktiikka auttaa tehokkaasti moniin urheiluvaivoihin ja jopa tekee swingistä rennomman?
Lue Ilarin blogikirjoitus ja löydä kiropraktiikan hyödyt.